Inloggen

Al eerder bij ons besteld? Dan kunt u hier inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord.

Nieuw bij Despert?

Als u nieuw bent bij Despert, kunt u hier een account aanmaken.

Winkelmandje ( artikelen)

Uw winkelmandje bevat momenteel de volgende producten:

Totaal:   € 0,00
AFREKENEN

Alles over Champagne

"Kom vlug, ik proef sterren!" Dom Pierre Perignon op het moment dat hij de Champagne ontdekte... Als de fles ontkurkt is iedereen meteen in een feeststemming.
Article Description: "Kom vlug, ik proef sterren!" Dom Pierre Perignon op het moment dat hij de Champagne ontdekte... Als de fles ontkurkt is iedereen meteen in een feeststemming.

Drie druivensoorten
Drie druivensoorten hebben in de loop der eeuwen bewezen precies bij het bodem (krijthoudende ondergrond = Belemnita Quadrata) en het klimaat (koel met een gemiddelde temperatuur van 10.5° C) van de Champagnestreek te passen: de blauwe Pinot Noir (gul en vol kracht) en Pinot Meunier (voor een jeugdige frisheid) die een wit sap opleveren en de witte druif Chardonnay, die de Champagne lichtvoetigheid en elegance geeft. Er wordt ook Champagne gemaakt van uitsluitend Chardonnay, herkenbaar aan de vermelding blanc de blancs.
Pinot Noir
Pinot Meunier
Chardonnay

Kwaliteit gaat vóór kwantiteit in de Champagnestreek
Voor de wijnboeren betekent dit: minder maar daardoor betere druiven. Daarom worden de wijnstokken laag en de ranken kort gehouden en wordt het gehele jaar door met uiterste zorg gewerkt. De druivenoogst gebeurt geheel met de hand en alleen van de beste druiven mag Champagne gemaakt worden.

Het persen van de Champagne druiven
Ook hierbij geld kwaliteit vóór kwantiteit. Zo mag van 150 kilo druiven niet meer dan 100 liter sap (most) worden geperst. De most van de opeenvolgende persingen “cuvée en tailles” wordt gescheiden verwerkt, zodat de karakteristieke smaakeigenschappen van de most van de verschillende wijnhellingen bewaard blijven.

De druiven worden zo snel mogelijk peperst in grote persen waarin 4000 kilo druiven per keer worden verwerkt. Bij de eerste persing wordt de ‘Cuvée’ afgetapt (levert ongeveer 2000 liters op en is de beste). Bij de tweede persing wordt de première ‘Taille’ afgetapt ( is iets donkerder van kleur)

De eerste gisting
De most wordt met een vermelding van de herkomst opgeslagen in houtenvusten of in metalen tanks en ondergaat daarin de eerst gisting die de druivensap in enkele weken verandert in een ‘stille’ jonge wijn.

De tweede gisting in de champagnefles
De tweede gisting duurt ongeveer 5 tot 8 weken. De giststoffen zetten zeer geleidelijk de suiker om in alkohol en koolzuurgas, die beide in de wijn worden opgenomen. Zo worden door die natuurlijke gistingproces de fijne belletjes geboren, die karakteristiek zijn voor Champagne. De Champagne bubbel is geboren!

Tijdens de tweede gisting en rijping ontstaat een residu van gist in de fles. Voordat de Champagnes klaar zijn worden de flessen eerst nog 5 weken schuin in een zogenaamde pupître gezet en worden ze iedere dag gedraaid door een remueur. De remueur draait de flessen niet alleen, hij zet ze iedere dag ook een beetje rechterop zodat uiteindelijk al het residu in de hals van de fles zit. Hoe langer de gistcellen in de fles blijven, des te meer aroma’s de wijn krijgt en hoe zachter de mousse wordt. In veel grote Champagnehuizen gebeurt dit op giropalletten.

Voor het dégorgement (verwijderen van gist residu) wodt de hals van de fles bevroren. De kroonkurk gaat er af en het residu schiet uit de fles. Om de verspilde Champagne tijdens dit proces aan te vullen wordt de fles afgevuld met een oude zoete wijn die bepaald of het een brut, demi-sec of sec wordt.

Daarna gaat de champagnekurk op de fles. De Champagne kurk is dikker dan een gewone kurk. Hij wordt verwarmd om daarna voor tweederde in de fles te worden geperst. Dan komt de muselet om de kurk om hem op zijn plaats te houden.

De langdurig rijping
Nadat de wijn is veranderd in Champagne en het residu uit de fles is, rust deze nog verscheidene jaren in de kelders tot het rijpingsproces van de Champagne geheel is voltooid. Champagne zonder oogstjaar moet minimaal 15 maanden op fles liggen. Daarna wordt de Champagne verkocht en bruist hij overal ter wereld. De millésimes, Champagne met jaartal, moeten minimaal drie jaar rijpen, maar de meeste Champagnehuizen houden respectievelijk drie en vijf jaar.

Een Champagne etiket lezen
Assemblage: Samenstelling van verschillende druiven, verschillende cru’s en/of verschillende jaren. Spelend met deze combinaties, zal de producent, elk jaar, een constante wijn produceren.
Blanc de blancs: Champagne gemaakt uitsluitend van witte druiven, dus Chardonnay druiven. Deze wijnen zijn vaak wat frisser en suptieler.
Blanc de noirs: Champagne gemaakt van rode druiven, dus de Pinot Noir en de Pinot Meunier. De wijnen zijn vaak rijk en rond.
Champagne rosé: Wijn gemaakt van een assemblage van rode champagne (minimaal) met witte Champagne (meeste). Deze techniek is alleen in Champagne toegestaan.
Dosage: Champagne is van oorsprong een zeer frisse wijn. Om hem te versoepelen wordt een mengsel van wijn en suiker aan de wijn toegevoegd na het degorgement. De brut bevat minder dan 15 gr suiker per liter, de extra-brut tussen 0 en 6 gr, de droog tussen 17 en 35 gr, en de demi-sec tussen de 35 en 50 gr.

Millesimé: De wijn bestaat alleen uit druiven van een specifiek jaar, zonder toevoeging van reservewijnen. Alleen de goede jaren worden gemillesimeerd. De A.O.C. verplicht een minimale ouderdom van 36 maanden voordat de Champagne gecommercialiseerd mag worden.
Statut van de producteur, op het etiket wordt vermeld:
NM - Negociant Manipulateur - Champagnehuis dat zijn wijnen zelf maakt (ook van gekochte druiven).
RM - Recoltant Manipulateur -Wijnboer die zelf zijn eigen druiven tot Champagnewijn verwerkt en ook zelf vermarkt.
CM - Cooperatie Manipulateur - Cooperatie van verschillende wijnboeren.
MA - Marque Auxiliaire - Champagnes die door een distributeur zijn gekocht en verkocht onder zijn eigen naam. (Wordt veel door cooperaties verkocht voor “huismerken”).

Het serveren van Champagne
Champagne wordt, zoals u weet, koel gedronken. Maar niet ijskoud. Een temperatuur van 6 à 8 °C is ideaal. Het beste is de fles 20 à 30 minuten te koelen in een champagne koeler met water en ijsblokjes. Ook kunt U uw Champagne gedurende een halve dag koelen in het minste koude deel van Uw koelkast, (net boven de groentenla). Vooral nooit vlug-vlug in het vriesvak.

Inhoudsmaten
De champagnefles is veel zwaarder uitgevoegd dan een normale wijnfles. De reden hiervor is dat de druk in een fles Champagne kan oplopen tot 5 à 6 atmosfeer.

Champagneflessen zijn in allerlei maten.
Quart of Picolo: 20 cl
Demie of fillette: 37.5 cl
Bouteille: 75 cl
Magnum: 150 cl
Jéroboam: 3 liter (4 flessen)
Réhoboam: 4.5 liter (6 flessen)
Mathusalem: 6 liter (8 flessen)
Salmanazar: 9 liter (12 flessen)
Balthazar: 12 liter (16 flessen)
Nébukadzenar of Nabuchodonozor: 15 liter ( 20 flessen)
Melchior : 18 liter

Bij de tewaterlating van de Titanic sloegen men tien Nébukadnessars aan diegelen!

Al deze welluidende flesbenamingen uit vroegere tijden zijn in elk geval chiquer en meer romantisch dan de hedendaagse Bag In Box (B.I.B.).

Het openen van een Champagne fles
Draai de muselet (het metalen korfje) rustig los en verwijder hem. Neem de fles in uw rechterhand en pak de kurk stevig vast met uw linkerhand, duim bovenop. (Vanzelfsprekend doen linkshandigen het precies omgekeerd.) Draai dan met een gedecideerde beweging van uw rechterhand de fles van de kurk. Een decent gesis is het resultaat. Houd de fles iets schuin om te voorkomen dat er Champagne gemorst wordt, want wijn hoort tenslotte in het glas.

Schenk eerst een bodempje in de Champagneglazen en laat de wijn tot rust komen. Vul dan de glazen bij en meteen ziet u een indicatie voor de kwaliteit van de wijn : Hoe regelmatiger verdeeld en hoe fijner de belletjes van de mousse zijn, des te beter is de Champagne. Er zitten gemiddeld 250 miljoen belletjes in een fles Champagne!!!

Bron: allesoverchampagne

Beste klant,

De in deze catalogus uitgewerkte combinaties zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden binnen ons assortiment.

Aarzel daarom vooral niet ons te contacteren om samen, uw gepersonaliseerd pakket naar smaak en binnen uw budget samen te stellen!

het Despert team.

  

 DOWNLOAD DE CATALOGUS HIER

 

 

CATALOGUS RELATIEGESCHENKEN

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies voor een ideale gebruikservaring. Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy.

Bedankt voor uw vertrouwen.


Verder naar website
Meer informatie

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die opgeslagen worden op de computer van de gebruiker bij het bezoek aan een website.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen permanente en tijdelijke cookies enerzijds en tussen directe en indirecte cookies anderzijds. Cookies zijn permanent wanneer zij op de computer van de gebruiker blijven staan, ook nadat deze de browser gesloten heeft; tijdelijke cookies verdwijnen van zodra de gebruiker de browser gesloten heeft. Directe cookies worden door de website zelf verzonden; indirecte cookies zijn dan weer afkomstig van derden.

Sommige van deze cookies onthouden functionele voorkeuren zoals de taalkeuze van de gebruiker. Andere cookies moeten een analyse van informatie toelaten zoals het aantal bezoeken op een website. Nog andere cookies worden gebruikt voor marketingdoeleinden.

Verder naar website

Welke cookies worden gebruikt en waarom?

Wij maken zowel gebruik van cookies voor functionele als voor analytische doeleinden.

Deze cookies dienen enkel om de gebruikservaring van de bezoekers van onze website te verbeteren.

Wij verzamelen geen persoonsgegevens via cookies.

Functionele cookies

De functionele cookies (permanent en direct) op deze website registreren de door de bezoeker ingegeven voorkeuren (bv. taalkeuze) en herkennen de bezoeker wanneer deze de website opnieuw bezoekt. De functionele cookies hebben als voordeel dat de bezoeker zijn voorkeuren niet steeds opnieuw moet ingeven, zodat de website makkelijker te gebruiken is. U kan deze functionele cookies verwijderen via de instellingen van de browser. Onderaan vindt u hoe u dit kan doen.

Cookies voor analytische doeleinden

Deze website maakt voorts gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”) voor statistische doeleinden. Google Analytics maakt zelf gebruik van cookies om te analyseren hoe bezoekers deze website gebruiken. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van deze website (met inbegrip van uw IP-adres, tijdstip waarop u de site bezoekt, het type browser dat u hanteert, de pagina’s die u raadpleegt en de bestanden die u downloadt) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google gebruikt deze informatie om rapporten over de website-activiteit op te stellen. Google mag deze informatie niet aan derden verschaffen tenzij Google hiertoe wettelijk wordt verplicht. Google zal uw IP-adres niet combineren met andere gegevens waarover Google beschikt. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals hiervoor omschreven.

Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel.

Indien u niet wilt dat er gegevens over uw websitebezoek doorgegeven worden aan Google Analytics kan u de Google Analytics Opt-out Browser Add-on downloaden en installeren.

Tracking cookies

Deze cookies houden bij welke pagina’s u bezoekt om zo een profiel op te bouwen van uw onlinegedrag. Dit profiel kan gekoppeld worden aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke.


Cookies verwijderen en uitschakelen

De meeste internetbrowsers zijn zo ingesteld dat ze cookies automatisch accepteren. Via de browserinstellingen op uw computer kan u echter reeds geplaatste cookies verwijderen en het plaatsen van nieuwe cookies weigeren. De wijze waarop verschilt per browser. Raadpleeg indien nodig de help functie van uw browser of surf naar http://www.browserchecker.nl/cookies-verwijderen voor uitleg.

Op http://www.youronlinechoices.com/be-nl/ kan u aanduiden welke bedrijven wel en welke niet je surfgedrag mogen vastleggen.

Als u deze cookies verwijdert of weigert, kunt u misschien niet van alle mogelijkheden van de huidige website gebruik maken.

Nog vragen?
Contacteer ons via info@despert.be


Verder naar website