Inloggen

Al eerder bij ons besteld? Dan kunt u hier inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord.

Nieuw bij Despert?

Als u nieuw bent bij Despert, kunt u hier een account aanmaken.

Winkelmandje ( artikelen)

Uw winkelmandje bevat momenteel de volgende producten:

Totaal:   € 0,00
AFREKENEN

Voorkomende fouten in een wijn

Als je in een restaurant een fles wijn besteld, dan vraagt de sommelier of je hem wilt keuren. Dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat 2%-3% ‘kurk’ of een andere fout heeft.
Article Description: Als je in een restaurant een fles wijn besteld, dan vraagt de sommelier of je hem wilt keuren. Dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat 2%-3% ‘kurk’ of een andere fout heeft.

Dat is eigenlijk best veel. Als je een fles per week drinkt kom je gemiddeld elk jaar een fles met een fout tegen. Zo’n wijn moet je niet drinken, maar afkeuren. De sommelier brengt dan een nieuwe. Ook als je thuis wijn drinkt is het zeer aan te raden eerst even bewust te proeven of de wijn in orde is. Hieronder leggen we uit wat de meest voorkomende fouten in een wijn zijn en hoe je die kunt herkennen.

Kurk
‘Kurk’ is de zogenaamde TCA schimmel die meestal uit de kurk zelf komt, maar niet per se. Een wijn met een schroefdop kan dus ook ‘kurk’ hebben. Je herkent deze schimmel in een wijn vooral aan de geur. De wijn heeft een nare, muffe geur van een natte krant, van een kurk (vandaar ‘kurk’) of een ongewassen hond. Die nare geur kan heel sterk zijn. Een wijn met veel TCA schimmel hoef je niet eens te proeven, je ruikt het meteen. Helaas is het niet altijd zo zwart-wit. Een wijn kan ook een ‘beetje kurk’ hebben. In dat geval is ie iets muffig in de geur, is er weinig fruit in de smaak aanwezig en is de afdronk wat branderig in de keel. 

Oxidatie
Wanneer er zuurstof bij de wijn komt, gaat deze oxideren. Dat wil nog wel eens voorkomen bij oudere wijnen. De kurk van zo’n wijn kan bijvoorbeeld wat uitgedroogd zijn en daardoor zuurstof doorlaten. De wijn wordt dan bruinig van kleur, het fruit verdwijnt en hij krijgt een scherpe geur en smaak die neigt naar rotte appelen of sherry, de wijn die bewust oxidatief wordt gemaakt. Oxidatie kan ook bij jonge wijnen ontstaan die niet bij een constante temperatuur worden bewaard. Zijn er grote temperatuurschommelingen dan zet de wijn uit en krimpt hij. De kurk kan dan gaan schuiven waardoor er zuurstof bij de wijn komt.

Tweede fermentatie
Dat is toch echt een fout van de wijnmaker. Het kan voorkomen dat de vergisting nog door gaat wanneer de fles al is gebotteld. Dat kan als de gist niet goed uit de wijn is gefilterd. Wat dan gebeurt is dat de wijn belletjes begint te ontwikkelen en vaak zurig wordt. Een heerlijke uitzondering zijn de Champagne en andere mousserende wijnen die volgens de 'methode traditionelle' worden gemaakt. Die krijgen bewust een dubbele gisting en wel op zo’n manier dat we daar geen enkel bezwaar tegen hebben.

Madeiriseren
Heb je wel eens een fles in een tijd in een hete auto of een heet schuurtje laten liggen? Dan kan hij gaat madeiriseren. De wijn krijgt dan een zwaar overrijp karakter dat doet denken aan jam waar weinig echt fruit aan te pas is gekomen. Ook de kleur wordt vaak bruinig. Daarom is het belangrijk dat je de wijn altijd op een koele plek met een constante temperatuur bewaart. Een uitzondering is de Madeira, dat is een wijn die bewust wordt verwarmd en versterkt.

Azijnsteek
Azijnsteek betekent dat er bacteriën in de wijn terecht zijn gekomen die het biologisch proces hebben beïnvloed. Op een vervelende manier welteverstaan. De wijn kan dan bijtend zuur worden (azijn) of juist een nare lijmgeur krijgen die doet denken aan een pritt stift.

Beste klant,

De in deze catalogus uitgewerkte combinaties zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden binnen ons assortiment.

Aarzel daarom vooral niet ons te contacteren om samen, uw gepersonaliseerd pakket naar smaak en binnen uw budget samen te stellen!

het Despert team.

  

 DOWNLOAD DE CATALOGUS HIER

 

 

CATALOGUS RELATIEGESCHENKEN

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies voor een ideale gebruikservaring. Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy.

Bedankt voor uw vertrouwen.


Verder naar website
Meer informatie

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die opgeslagen worden op de computer van de gebruiker bij het bezoek aan een website.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen permanente en tijdelijke cookies enerzijds en tussen directe en indirecte cookies anderzijds. Cookies zijn permanent wanneer zij op de computer van de gebruiker blijven staan, ook nadat deze de browser gesloten heeft; tijdelijke cookies verdwijnen van zodra de gebruiker de browser gesloten heeft. Directe cookies worden door de website zelf verzonden; indirecte cookies zijn dan weer afkomstig van derden.

Sommige van deze cookies onthouden functionele voorkeuren zoals de taalkeuze van de gebruiker. Andere cookies moeten een analyse van informatie toelaten zoals het aantal bezoeken op een website. Nog andere cookies worden gebruikt voor marketingdoeleinden.

Verder naar website

Welke cookies worden gebruikt en waarom?

Wij maken zowel gebruik van cookies voor functionele als voor analytische doeleinden.

Deze cookies dienen enkel om de gebruikservaring van de bezoekers van onze website te verbeteren.

Wij verzamelen geen persoonsgegevens via cookies.

Functionele cookies

De functionele cookies (permanent en direct) op deze website registreren de door de bezoeker ingegeven voorkeuren (bv. taalkeuze) en herkennen de bezoeker wanneer deze de website opnieuw bezoekt. De functionele cookies hebben als voordeel dat de bezoeker zijn voorkeuren niet steeds opnieuw moet ingeven, zodat de website makkelijker te gebruiken is. U kan deze functionele cookies verwijderen via de instellingen van de browser. Onderaan vindt u hoe u dit kan doen.

Cookies voor analytische doeleinden

Deze website maakt voorts gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”) voor statistische doeleinden. Google Analytics maakt zelf gebruik van cookies om te analyseren hoe bezoekers deze website gebruiken. De door de cookies gegenereerde informatie over uw gebruik van deze website (met inbegrip van uw IP-adres, tijdstip waarop u de site bezoekt, het type browser dat u hanteert, de pagina’s die u raadpleegt en de bestanden die u downloadt) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google gebruikt deze informatie om rapporten over de website-activiteit op te stellen. Google mag deze informatie niet aan derden verschaffen tenzij Google hiertoe wettelijk wordt verplicht. Google zal uw IP-adres niet combineren met andere gegevens waarover Google beschikt. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals hiervoor omschreven.

Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel.

Indien u niet wilt dat er gegevens over uw websitebezoek doorgegeven worden aan Google Analytics kan u de Google Analytics Opt-out Browser Add-on downloaden en installeren.

Tracking cookies

Deze cookies houden bij welke pagina’s u bezoekt om zo een profiel op te bouwen van uw onlinegedrag. Dit profiel kan gekoppeld worden aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke.


Cookies verwijderen en uitschakelen

De meeste internetbrowsers zijn zo ingesteld dat ze cookies automatisch accepteren. Via de browserinstellingen op uw computer kan u echter reeds geplaatste cookies verwijderen en het plaatsen van nieuwe cookies weigeren. De wijze waarop verschilt per browser. Raadpleeg indien nodig de help functie van uw browser of surf naar http://www.browserchecker.nl/cookies-verwijderen voor uitleg.

Op http://www.youronlinechoices.com/be-nl/ kan u aanduiden welke bedrijven wel en welke niet je surfgedrag mogen vastleggen.

Als u deze cookies verwijdert of weigert, kunt u misschien niet van alle mogelijkheden van de huidige website gebruik maken.

Nog vragen?
Contacteer ons via info@despert.be


Verder naar website