stappen voor het proeven van wijn

Kijk naar je glas
Werp eerst een blik op het glas. Onafhankelijk van de leeftijd of het karakter van de wijn moet deze helder en doorzichtig zijn. Een eventuele troebelheid bij rode wijn geeft het bezinksel aan. Bezinksel gebeurt vaak tijdens de ontwikkeling van de wijn, hierin ontdoet de wijn zich van de vaste stoffen die erin zijn opgelost.
Bezinksel kan tevens bij witte en rosé wijnen voorkomen. De kleurintensiteit van de wijn geeft de leeftijd van de wijn aan. Jonge witte wijnen winnen aan kleur naarmate ze ouder worden. Bij rode wijnen heeft men juist het omgekeerde effect.
Wals je glas
Pak het glas bij de steel of voet en draai kleine cirkeltjes. Door het walsen blijft de wijn aan het glas hangen en trekt deze zogenaamde tranen. Als de tranen goed zichtbaar zijn, duidt dat op veel alcohol en/of suiker.
Ons advies: houd het simpel en zorg ervoor dat je glas niet te vol is, tenzij je de stomerijrekening van je tafelgenoot op je wilt nemen. Hoe verwijder je dan toch die vlek?


Ruik kort en krachtig
Laat de wijn in het glas ronddraaien en snuif eens goed boven het glas. Concentreer goed wat je zojuist hebt geroken, want wat vind je van de geur van de wijn? Heeft de wijn een lichte geur of is deze intens? Ruikt de wijn fris en zuiver of muf en wat zuurder (azijnig)? Ruik je de geur van frisse bloemen, fruit, specerijen of misschien wel iets heel anders? Schrijf de gedachten van de geur op en je zult verrast zijn hoe snel je de wijn een eigen identiteit zult geven, waardoor het een wijn eigen maakt.
Proeven
Na de voorgaande stappen, komt de langverwachte slok om de smaak en de afdronk te kunnen beoordelen. Het proeven van een slok wijn bestaat uit drie fases. De aanzet: de smaak die je, meteen nadat de slok in je mond komt, waarneemt. Het mondgevoel: de dynamische indrukken in je mond. (o.a. bepaald door suikers, zuren en tannines). De afdronk: de smaak die na het wegslikken / uitspugen blijft hangen. We spreken van een goede afdronk als er ongeveer 10 seconden na het slikken nog een prettige smaak blijft hangen.


Afdronk
De keuze is aan jezelf om na het proeven van de wijn deze door te slikken of uit te spugen. Als je veel wijnen gaat proeven is het wellicht verstandig om de wijn uit te spugen. Concentreer je hierna even op de smaken die in de mond zijn achtergebleven. Een groot verschil tussen een wat goedkopere en duurdere wijn is de kwaliteit en de duur van de afdronk. Een duurdere wijn blijft langer in de mond ‘hangen’ dan een goedkopere wijn.