Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De wijnen krijgen hun donkere kleur van de schil van de druif, die vergist met het druivensap. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door hoe lang het product te rijpen heeft gelegen; een jonge rode wijn zal een wat paarse kleur hebben.
De Barbera druiven zijn afkomstig uit het Ansisa district in de gemeente Vezza d’Alba, aan de linkeroever van de Tanaro in hartje Roero. In het lokale dialect betekent “ansisa” een nauwe vallei uitgeëtst door een smalle seizoenstroom. De kalk-kiezelachtige en zuidelijk gerichte grond produceert mooi gestructureerde wijnen met een uitzonderlijk evenwicht welke jong gedronken mogen worden. De vinificatie is zeer traditioneel. 15 dagen zwelling met pel gevolgd door een gisting aan 25-28° C en een malolactische gisting in inox vaten. Daarna rijpt de wijn nog een paar maanden op fles om de scherpe klantjes af te ronden. Diep robijnrode kleur. Een opulente intense neus met levendige fruitige aroma’s. Een typische klassieke Barbera afdronk zacht, soepel en gekruid.
"Vite Colte is the winegrower’s skill." 180 wijntelers met 300 hectaren wijngaarden in Piemonte waarvan een deel is omgevormd tot biologische landbouwprocedures. Elke wijnbouwer reserveert een stuk van zijn landgoed voor het Vite Colte project en bewerkt dit met minutieuse aandacht. Echte wijnbouwers die al hun kennis, passie en aandacht ten dienste stellen van dit project. Achter elke Vite Colte wijn schuilt een gezicht, een geschiedenis , een familie.