Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De wijnen krijgen hun donkere kleur van de schil van de druif, die vergist met het druivensap. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door hoe lang het product te rijpen heeft gelegen; een jonge rode wijn zal een wat paarse kleur hebben.
Deze wijn van Garnacha en Merlot rijpt gedurende 18 dagen op een constante temperatuur van 25°C, waarna de wijn gedurende 12 maanden verder rijpt op nieuwe Franse vaten, waarna hij licht gefilterd wordt. Deze vatrijping geeft aan deze dieprode wijn een duidelijke houttoets in de neus, gecombineerde met rijpe rode vruchten en kruiden. Het volumineuze mondgevoel is mooi gestructureerd met fijne tannines, die nog zullen verfijnen tijdens het verouderen van deze wijn.
Het wijngebied waaiert uit naar het noorden vanuit het kuststadje Figueras in de noordoostelijke hoek van het district Girona en ligt in het noorden direct tegen twee Franse AOC’s aan: Banyuls en Côtes de Roussillon. Aan de oostzijde grenst het gebied aan de zee. De familie Espelt is jaren actief in de wijnbouw, en in 2000 werd de eigen bodega opgericht. Vandaag zijn het vooral de dochters die de touwtjes stevig in handen hebben. Er werd zwaar geïnvesteerd in moderne technologieën, zonder hierbij echter de traditionele gebruiken en vakmanschap uit het oog te verliezen.