Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De wijnen krijgen hun donkere kleur van de schil van de druif, die vergist met het druivensap. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door hoe lang het product te rijpen heeft gelegen; een jonge rode wijn zal een wat paarse kleur hebben.
Deze wijn heeft een dieprode kleur met violet gekleurde tinten. Een zeer intense en krachtige geur met aroma’s van rijp rood fruit dat goed samengaat met de gerookte, kruidige tonen dat verkregen werd door 14 maanden te rijpen in eiken vaten. Het is vol in de mond met rijpe en ronde tannines met zoete tonen. De nadronk keert terug naar het geroosterd karakter van de houten vaten dat perfect verenigd wordt met het rijpe fruit… een absolute topper!
In de regio Toro zie je op de weg van Valladolid naar Toro een reusachtig gerenoveerd kasteel opduiken. Bodegas Monte La Reina is een topvoorbeeld van hoe de moderne en kapitaalkrachtige wijnbouwer aan de slag gaat. Er wordt grondig gerenoveerd, er wordt met designarchitecten nieuwbouw gerealiseerd en er wordt hypermoderne designwijn gemaakt. Het domein telt 1700 ha, waarvan 300 ha wijnstokken. In 2009 was het hele complex af, dat wil zeggen: de wijnmakerij, een dito wijnkelder, een super wijnlabo, het restaurant (tot 700 plaatsen, jawel) en het kasteelhotel. Op vlak van wijnmaken is dit een schoolvoorbeeld van Spaanse designwijn. Men heeft het hier niet langer over crianza’s, reserva’s of gran reserva’s met elk hun strikte verblijf op fusten. Alles wordt gekaderd in de specifieke wijn die men wil maken, met eigen oenologische aanpak én een heel pak marketingstrategie. Dat valt overigens ook te merken aan fles en etiket. Voor de verschillende markten worden hier trou-wens verschillende wijnen gemaakt.